SyafiqahShafawiza . I'm in love with My Girls . What will survive of us is love

Seorang Insan Bernama "Ayah"

Assalamualaikum . Okay,hari ni sempena birthday ayah aku yang handsome tuuu,aku berhasrat utk buat 1 post khas utk ayah aku . hee..kebetulan birthday ayah sama dengan birthday baby aku kat kolej nun,Zima..ahaaa..okay,Happy Birthday to both of you..

Ayah..
Selamat Har Lahir tau . along tak pernah kan ucap HB kt ayah depan2 means face-to-face lah..ohh maybe ada,time kecik2 dulu..sekarang ? tak ade dah .aku main sms jee,zaman dah moden kan ? dulu pun along selalu la jugak beli hadiah utk ayah bila birthday ayah,sekarang ? urm sangat jarang. kenapa ? ohh aku pun tak tau. korang semua nak tau tak ? ayah aku baik,penyayang,prihatin terhadap anak2 die,bertanggungjawab. ohh bertuah sungguh aku dapat ayah mcm ni. ayah penat kerja siang malam utk cari duit . kami pulak tolong menghabiskan duit ayah kan ? yee aku tau . ayah,along tau along degil, tak pernah nak dengar cakap ayah tapi along sayang ayah. along tak pernah cakap along sayang ayah kan ? even hug and kisses pun tak pernah,pernah la jugak,setahun sekali,cium pipi ayah..tu pun time raya. okayy aku dah start menangis. seriously,bila cerita pasal ayah,memang aku nak nangis.  hari tu masa duit ayah hilang,along menangis,tp xde sape tau kan ? okayy sedih tau tak ? walaupun jumlah nye tak banyak,tak sampai seribu pun,dalam RM 500 - RM 600 mcm tuu je,tapi jumlah tu amat besar utk ayah aku,yg banyak tanggungjawab,mana adik2 aku nak sekolah lagi,beli barang2 sekolah lagi,yuran adik2,yuran aku lagi..okayy,jumlah tuu banyak okay. along hari2 doakan ayah panjang umur,murah rezeki,along sayang ayah,tp along selalu melawan cakap ayah..yee along tau along tak sebaik,tak sepandai  adik2 yg lain. ohh air mata aku makin lajuuuu ! err.. tadi along & angah pegi ipoh,kami cadang nak belikan ayah kemeja or t-shirt pun jadilah kan. tapi tak jumpa saiz ayah. err sebenarnya,along tak tau ayah saiz berapa. teruk kan aku ? yee aku tau aku teruk.. ayah aku selalu beli baju kat mana pun aku tak tau..selalu,ayah je yg belikan kami baju,aku jarang nampak ayah beli baju untuk dia sendiri. time raya pun  ayah selalu pakai baju lama je,kasut lam,semua lama.. yang kami ni,bergaya sakan dgn baju baru,handbag nak baru,kasut baru..even tudung pun nak yg baru..err along cadang nak belanja ayah makan,tp along tak tau nak cakap macam mana kat ayah.. okayy aku anak yg teruk ! ayah selalu nasihatkan kami semua,tapi kami takpernah nak dengar nasihat ayah,ehh bukan kami la,aku sorang je..degil & keras kepala..ayah selalu ambik tau pasal anak2 dia,sakit ke makan ke belum ke.. hari tu aku sakit tangan,ayah suruh aku pergi klinik,2hari lepas tu,ayah tanya,macam mana tangan ? sakit lagi ke ? ohh ayah aku sangat prihatin. ayah tak pernah abaikan kami. bila tak ada makanan kat dapur,ayah masakkan utk kami,tak pun ayah bwk kami keluar makan. ayah bersusah payah utk kami.. aku tau,ayah penat,letih kerja kan ? ayah cari duit utk kami. Ya Allah,Engkau bantulah permudahkan perjalanan hidup ayah aku,aku tak sanggup tengok dia bersusah payah hari2,murahkan lah rezeki dia..

Ayah..
kalau along banyak duit,along nak hantar ayah buat haji tau..along tak nak ayah kerja penat2 lagi dah..along nak ayah duduk rumah je..tapi.. along tak ade duit..along tak tau nak tolong ayah mcm mana..along selalu menangis kalau cerita pasal ayah,tak tau kenapa.. Ya Allah,air mata..jangan lah keluar ! ye lah,along jahat,degil,tak nak dengar cakap,bak kata,semua complete lah !
ouhh teringat mase aku masuk Pertandingan Kemahiran Malaysia dulu,mase final dah ni,ayah hari2 berdoa spy aku dapat no 1, Ya Allah,doa seorang ayah kan ? termakbul.. Alhamdulillah,aku dapat no 1. cume tak cukup markah utk pergi ke Asean . aku menangis,yee aku menangis masa tuu ! ayah cakap " cuba lagi nanti " . aku pergi pertandingan tu dgn semangat ayah. aku dapat no 1 masa final berkat doa seorang ayah ! Ya Allah,aku tak tahu mcm mana nak cakap besarnya pengorbanan ayah aku,ayah bagi aku guna kereta sampai ke Shah Alam nun. bukannye dekat. tapi aku tak pernah nak menghargai apa yg ayah bg pd aku.lepas SPM ayah suruh ambik lesen kereta,senang nak pg mana2..ayah bg aku bwk kereta kesana kemari,ayah tak bg dah aku duk merempit2 naik moto,bahaya ayah kate..ohh Ya Allah betapa sayangnya ayah pd aku..tp aku tak pernah nak hargai semua tuu.. okayy cukup2,air mata aku dah mcm air terjun ni haa..aku cuma nak cakap,along sayang ayah ! Selamat Hari Lahir ye ayah ! we love you <3

0 comments: