SyafiqahShafawiza . I'm in love with My Girls . What will survive of us is love

Second of January

Assalamualaikum.

Today's date ? 2nd of January 2013. The first post for this year. Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk bernafas di bumi Allah S.W.T. Masuk nya tahun 2013,makin bertambahlah umurku yang dahulu nya belasan tahun kini sudah masuk puluhan. Ouhhh makin tua,makin dekat dengan kematian. Yang dahulunya aku berperangai kebudak-budakan,moga tahun ini bakal mengubah perangai ku untuk menjadi lebih matang. Apa tujuan post ini sebenarnya ? Bukan lah untuk merepek serta menyakai. HAHA ! Memandangkan harini 2 January,masih boleh untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru kan ? Hee juga merangkap birthday Ayah kesayanganku.

Dear Ayah,
Today's your birthday. Maaf lah tak celebrate apa semua. Dah plan nak belikan hadiah Ayah awal-awal. Tapi tulah,busy kesana kemari. Lupa terus. Hee maaf Ayah ! Sempat belikan KFC je kat Ayah. Nanti lah kalau sempat kami carikan something utk Ayah eh ? Sorry. Kami tetap sayangkan Ayah sampai bila-bila. You're the best Ayah in this world. ( mestilah semua org akan cakap mcm ni kan utk Ayah dorg ) tapi Ayah aku adalah seorang Ayah yang tak pernah kenal erti penat lelah. Yelah pagi2 uruskan adik-adik nak sekolah,then pg petronas,lepastu balik pulak nak ambik adik-adik kat sekolah,petang pulak kena pg mandikan atok yg tengah sakit. Haihhh Ayah lah yg hari-hari berulang-alik ke rumah Opah even Opah & Atok ada 9 org anak. Ada jugak anak yg langsung tak ambik peduli Bapa dorg sakit ke apa ke. Ayah lah hari-hari kena mandikan atok. Bukan nak mengungkit or apa. Aku pun as a cucu boleh nampak keluarga yg langsung tak bersatu padu. Ada anak yg mmg disuruh buat kerja je sentiasa. Ada anak mmg langsung tak kira hal keluarga. Ada anak yg mencari duit 24 hours. Ada jugak anak yg mcm " eh jangan sibuk hal aku " . Haa mcm itulah. Itu sebabnya kami ni semua kelam kabut rushing sana sini bila atok sakit. Ayah yg banyak tolong uruskan petronas atok,ayah yg banyak kesan kemari bila atok sakit mcm ni. Ayah lah yg selalu kena berjaga malam kat rumah atok bila semua anak-anak mengelak utk jaga atok. Ayah lah yg kena rushing pg rumah atok bila anak-anak atok yg lain semua sibuk memikirkan hal duniawi. Anak-anak atok yg lain ada sampai 2-3 minggu tak datang jenguk Atok,tapi Ayah ? HARI-HARI ! hari-hari ayah kena kesana,boleh dikatakan WAJIB utk ayah pg rumah atok. Kalau Ayah tak pg rumah atok,alamatnya tak mandi lah atok. Bukannya takde org lain yg boleh nak angkat atok then mandikan. Tapi tulah, dah cakap td,ada anak yg khas utk buat kerja,khas utk dikerah tenaga nya. Itulah AYAH ku. Tak tahu lah kalau still ada lagi nak mengungkit apa yg ayah aku buat bila atok sakit mcm ni. Pasti akan ku lipat mulutnya dan jahit sulam !

Terima Kasih Ayah atas segala jasa baik & pengorbananmu utk kami adik-beradik. Segala penat-lelahmu , sakit peningmu demi menjaga kami semua. Ayah lah yg banyak bersengkang mata bila salah seorang drp kami tak sihat. Masa kami semua kecik-kecik, Ayah sampai sanggup sedut hingus guna mulut dia sendiri sbb takut kami yg masih bayi ni tak boleh bernafas. Okay,nampak agak menggelikan. Tapi itulah Ayah ku ! Ayah yg sanggup buat apa saja utk anak-anak. Sumpah ! Bukan aku saja nak buat cerita yg ayah aku macam tu,tapi aku nampak dgn kepala sendiri masa ayah jaga adik-adik aku yg masih baby masa tu. Alhamdulillah kami dikurniakan seorang Ayah yg memahami, Ayah yg penyayang. Bila kami sakit,dia lah org pertama yg akan tanya,and terus suruh pg klinik. Dialah Ayah yg banyak bersabar dgn kerenah anak-anak. Dialah Ayah yg super hebat ! Beliau lah Ayah ku. SHAFAWIZA BIN RAMLI ! InsyAllah jasa mu akan kami kenang sehingga ke hujung nyawa.

2 comments:

Anonymous said...

Ckap tak jumpe ayah tak sempat wish lah ape lah, tu beli kfc elok jer -.-

Syafiqah Shafawiza said...

ihh mmg lah tak sempat. ayah balik lambat td. sy pun tak wish
-_________-
asal comment guna anonymous nihh. eish